Onderwijsdata onder de loep

Leerlingen, hun ouders, leraren en schoolleiders hebben behoefte aan toegang tot goed vindbare, relevante en inzichtelijke informatie over (hun) primair en voortgezet onderwijs. Transparantie van beschikbare data over onderwijs is daarvoor cruciaal. De Dienst Onderwijs en Uitvoering (DUO) verzamelt gegevens over het bekostigde onderwijs en stelt een groot deel daarvan online beschikbaar. Dat biedt mogelijkheden! En die wilde De Waag verkennen.

Samen met het ministerie van OCW organiseerde De Waag op 11 november 2016 een dag waarop de mogelijkheden die open onderwijsdata bieden, centraal stonden. Leraren, leerlingen, schoolleiders, ouders en data-experts gingen met elkaar in kleine groepjes op expeditie in openbaar beschikbare data, om zo verbanden te ontdekken en data-stories te maken. Hiervoor maakten we een data-expeditie toolkit. De toolkit wordt na het event voor iedereen beschikbaar, om zelf data-expedities te kunnen organiseren.

Aansluitend vond een hackathon plaats: creative coders ontwikkelden concepten voor nieuwe toepassingen op basis van de gevisualiseerde data-stories. Het beste concept werd gekozen door een jury van data- en onderwijsexperts.

Meer informatie staat op de site van De Waag.