Digitale toegankelijkheid

Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daarbij. Juist daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen. Als digitale producten en websites goed in elkaar zitten, kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking.

Standaard digitale toegankelijkheid

Er zijn standaarden opgesteld die helpen bij het toegankelijk maken van websites. In de standaard voor digitale toegankelijkheid staan afspraken en eisen voor de manier waarop websites ontworpen, gebouwd en beheerd moeten worden. Die eisen zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en praktijkervaringen van mensen met een beperking.

Scholen

Het is belangrijk dat de websites van scholen en het digitale leermateriaal dat zij gebruiken voor iedereen toegankelijk zijn. In het artikel ‘Waarom is digitoegankelijkheid belangrijk en wat betekent het voor de school?’ op Kennisnet.nl staat hier meer informatie over.

Kennisnet en saMBO-ICT slaan de handen ineen om scholen op dit gebied te ondersteunen. Tijdens de vergadering van de Standaardisatieraad van 20 juni 2019 is aandacht besteed aan digitale toegankelijkheid; Hans Beerens van Dedicon (een organisatie die zich richt op het digitaal beschikbaar maken van informatie voor iedereen) gaf een presentatie over dit onderwerp.