Nieuwe HKS-browser

Kennisnet heeft samen met de samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB) een HKS-browser ontwikkeld die de herziene kwalificatiestructuur ontsluit op basis van Linked Open Data.

Het mbo werkt met nieuwe kwalificatiedossiers. Door de verbeterde opbouw, omvang en transparantie kunnen scholen het onderwijs beter uitvoeren. Scholen konden de herziene kwalificatiedossiers per 1 augustus 2015 vrijwillig invoeren. Vanaf 1 augustus 2016 zijn ze verplicht. Meer informatie hierover vindt u op de website van SBB.

Door gebruik te maken van linked data is het mogelijk dwarsverbanden tussen dossiers te leggen bijvoorbeeld: Kerntaak X in Dossier Y komt ook voor in Dossier Z. Ook maakt het facetted search mogelijk: een zoekfunctie die gebruik maakt van filters, waardoor gebruikers sneller het gewenste resultaat terugvinden. Door gebruik te maken van de zogenaamde Onderwijsbegrippen-API van Kennisnet kunnen er aan de applicatie specifieke vragen gesteld worden zoals: “In welke keuzedelen of kerntaken komt het begrip ondernemerschap voor”. Downloaden van kwalificatiedossiers, kwalificaties en keuzedelen als CSV-bestand is mogelijk. De data in de browser zijn op dit moment gebaseerd op de publicatie van januari 2016. Er wordt gewerkt aan een up-to-date versie; deze wordt binnenkort verwacht.

U vindt de browser hier: https://hksbrowser.kennisnet.nl/#/opleidingsdomeinen.